Interviu cu GoodRead.ro

Interviu cu Silvia Daniela Matei, autoarea trilogiei „Imortalitatea zeilor”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Silvia Daniela Matei: Sunt autor self-published. Ce spune asta despre mine? Că îmi place să fac lucrurile altfel, să nu merg pe calea bătută şi să nu mă „împiedic” de realitatea editorială din România. Am căutat mult până am decis să iau publicarea cărţilor în mâinile proprii. Le-am scris, editat, paginat, mi-am creat singură coperţile, am negociat cu tipografii din toată ţara şi până la urmă le-am publicat. Apoi le-am adus şi pe Amazon. Mai puţin pe site-urile din România care încă lucrează în exclusivitate cu editurile. Dar am găsit o soluţie şi pentru asta: mi-am creat o pagină de autor  unde cărţile pot fi achiziţionate online cu autograf şi dedicaţie.

Într-o altă notă, iubesc istoria şi artă, observ viaţa şi creez. Lumea mea interioară este foarte bogată şi urmăresc cum noi poveşti se formează în capul meu. Mi-aş dori să găsesc timpul să scriu atât de mult pe cât mi-aş dori, dar mă bucur pentru fiecare pasaj/capitol pe care îl scriu.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitoare?

S.D.M. Îmi plăcea să compun mici povestioare şi eseuri încă din generală. Imaginaţia era punctul meu forte. La 16 am scris prima carte pe care încă o mai am, deşi nepublicată. Apoi am descoperit această lume fantastică a Imortalilor şi de atunci sunt fascinată de ea. Am scris la trilogia „Imortalitatea Zeilor” 5 ani de zile şi toată această perioadă a fost magică. Am crescut enorm cu această trilogie, m-am schimbat ca om, m-am dezvoltat ca scriitor. Există multă filosofie de viaţă în trilogia „Imortalitatea zeilor”, de la cea mai simplă până la cea mai profundă şi de aici am învăţat cum să trăiesc, de aici mi-am tras forţa şi energia să continui, să nu renunţ şi să nu mă las descurajată.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

S.D.M. Citesc mai tot timpul. Şi o staţie de metrou dacă am de mers, eu scot cartea. Nu pierd nici un moment liber să nu citesc. Sunt fascinată de istorie şi fantasy, iar printre autorii mei preferaţi se numără JK Rowling, Philippa Gregory, Conn Iggulden, Eliade, George RR Martin şi mulţi alţii.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

S.D.M. Cărţile, viaţa, filmele, muzica, natura… totul mă inspiră să scriu. Experienţa mea de viaţă şi a oamenilor din jur sunt o sursă de inspiraţie. Mă bucur că viaţa m-a înzestrat cu atâtea surse de inspiraţie. 😊

E.I. Cum s-a născut trilogia „Imortalitatea zeilor”?

S.D.M. Primul volum din trilogie s-a născut din durere şi nihilism. Atunci când totul în viaţa mea s-a năruit într-o mână de praf şi speranţa a murit. Ceva în mine a refuzat să moară odată cu restul şi aşa a apărut Andrea (personajul principal al trilogiei), care m-a atras în lumea lui. În lumea Imortalilor mi-am oblojit rănile, mi-am alungat temerile şi am prins curaj să o iau de la capăt. În volumul doi am învăţat de la cei mai buni cum să nu renunţ şi cum să-mi cuceresc fricile. L-am avut pe Alexandru cel Mare care mi-a arătat că în viaţă trebuie să faci doar un pas ca să înveţi să mergi şi aşa am pornit la drum. Volumul trei este mai mult o reîntoarcere la esenţa vieţii şi o schimbare de perspectivă. Azi sunt liniştită şi împăcată cu lecţiile pe care viaţa a insistat să mi le ofere. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre cum a luat naştere trilogia, găsiţi pe pagina mea: http://sylviedaniellematias.ro/index.php/despre-mine/

E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?

S.D.M. Aş zice că în volumul 2 pentru că acesta a fost scris în perioada mea de transformare. Primul volum a venit natural şi l-am scris relativ repede. Cel de-al doilea în schimb mi-a luat undeva la 2 ani să-l scriu, ca după doi ani de pauză (timp în care am lucrat la o altă carte pe care urmează să o public) să termin şi trilogia. A urmat o perioadă de rescriere şi recorectare pentru întreaga trilogie când am decis să le fac disponibile în acelaşi format.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

S.D.M. Când am publicat prima carte doar mama credea în mine, apoi grupul de susţinători a mai crescut cu câteva persoane (prietene şi chiar nişte fete care mi-au citit cărţile şi mi-au rămas alături de atunci, încurajându-mă periodic ca să nu mă las descurajată şi să încetez cumva să mai scriu). Pentru asta le sunt foarte recunoscătoare mamei, Iuliei, Florinei, Cristinei, Andreei, ştiţi voi cine sunteţi. 😊

E.I. Cum începe o zi normală pentru o scriitoare?

S.D.M. La 6 dimineaţa cu un pahar de apă cu lămâie şi miere pe stomacul gol. Apoi pentru următoarele 2 ore sunt dedicate practicii mele de yoga. Este momentul în care îmi încarc bateriile cu energie şi mă pregătesc pentru o altă zi plină. Răbdarea şi relaxarea, respiraţia, emoţia fac parte din procesul creaţiei. Am şi un job fulltime care îmi cere din timp 5 zile pe săptămână, apoi din pură pasiune, predau yoga de câte ori am ocazia (cam de două ori pe săptămână). Sunt în mişcare constantă. Îmi fac timp şi pentru prieteni, citit, documentat şi scris (din păcate nu scriu în fiecare zi). Îmi închei ziua undeva în jurul orei 23:00 şi în majoritatea cazurilor citesc până mi se închid ochii. Şi cam aşa arată o zi normală pentru mine.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

S.D.M. Am creat o pagină web unde strâng informaţii despre cărţi şi unde se pot comanda online cărţile. Acestea vor veni fără greş cu dedicaţie personalizată şi autograf.

De asemenea, există pagina de facebook de autor (Sylvie Danielle Matias) unde postez ştiri şi citate din cărţi. De asemenea, tot aici pot fi contactată direct.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

S.D.M. În primul rând vreau să mulţumesc GoodRead.ro pentru invitaţie la interviu. Mă bucur să văd că există interes de a face cunoştinţă şi cu scriitorii mai noi, contemporani.

Există atâţia oameni talentaţi, mulţi mor în anonimat, iar cei care pierdem suntem noi pentru că ne-am privat de „mesajul” lor. Există multe opţiuni pe piaţă şi pentru că ne este imposibil să citim totul, măcar să ne păstrăm inima deschisă şi să încercăm şi ceva care nu este marketat ca best-seller. Suntem unici în felul nostru, ce-i place vecinei nu este neapărat şi pe gustul nostru. Eu personal citesc autorii preferaţi dar mă informez despre ce este nou şi dacă ceva îmi stârneşte interesul, mă risc şi încerc.

Citiţi mult, mai mult decât vedeţi filme sau priviţi la televizor, pentru că în cărţi găsim nişte experienţe pe care poate nu ni le dorim personal dar din care putem învăţa enorm.

Salutări şi vă recomand să încercaţi şi trilogia „Imortalitatea Zeilor”.

😊

One thought on “Interviu cu GoodRead.ro

  • 15 noiembrie 2017 at 14:47
    Permalink

    Și eu recomand trilogia cu toată inima, logic! 😀 Doar știi că ai aici cea mai mare fană, nu?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *